På gång

På gång

2019-02-25

Fördjupningskurs för journalister 20 mars:

EU-NYHETERNA DE FLESTA MISSAR

Välkommen till en halvdags kurs om hur du bäst bevakar EU-valet och hittar de lokala och nationella EU-nyheterna som du tidigare har missat! En fördjupningskurs i EU-journalistik tillsammans med Herman Melzer, EU-reporter på Sveriges radio i över tjugo år, och EU-kommissionens presschef i Sverige Johan Wullt. Utbildningen är ett samarbete mellan EU-kommissionen i Sverige och Västra Götalands Europa Direkt-kontor.


Vi utlovar praktiska tips och uppslag på hur du kan göra EU-bevakningen vassare och mer relevant för en svensk publik – särskilt viktigt med bara två månader kvar till vårens EU-val. Exempel på lokala EU-projekt och EU:s lokala inflytelse

utlovas också. Dessutom ingår en genomgång av EU:s viktigaste frågor just nu.


Utbildningen äger rum den 20 mars kl 13.00–16.00 i Göteborgs stadsbibliotek på Götaplatsen 3. Vi bjuder på kaffe och smörgås.


Anmäl dig till: karin.carlsson@ec.europa.eu, deadline 11 mars.


Program:

1. Introduktion – Varför är EU-valet intressant för en svensk publik? 30 minuter

2. Hur fungerar EU och var finns lokalnyheterna? 45 minuter

3. Hur påverkar riksdagen EU:s beslut och vad gör EU-nämnden? 45 minuter

4. Vilka är EU:s viktigaste frågor våren 2019? 30 minuter

5. Hur får jag reda på lokala EU-projekt, nyheter i Bryssel och vem kan jag prata

med? 30 minuter


Besök gärna Representationens hemsida: https://ec.europa.eu/sweden/home_sv

Eller följ oss på sociala medier: https://www.facebook.com/EUkommissionen; https://twitter.com/EC_StockholmRep2019-02-19
2018-04-25

Föreläsning i Trollhättan och Åmål

Svenska Institutet för Europapolitiska Studier (Sieps) har fått i uppdrag av regeringen att analysera innehållet i EU:s framtidsdiskussion. I uppdraget ingår att sprida analysen av framtidsfrågorna och att öka delaktigheten.


Den 2 maj kommer därför Eva Sjögren, direktör på Sieps, och Pernilla Wredenfors, utredare på Sieps,till Trollhättan och Åmål.


Kl 13.15 kommer de till Högskolan Väst för att hålla en presentation om framtidsfrågorna runt om i Sverige. De kommer även till Saga Bio i Åmål samma dag kl 18.00.


Föreläsningen riktar sig särskilt till beslutsfattare och representanter från regionen, kommuner och landsting.2017-03-24

Inbjudan till informationsmöte gällande investeringsplanen

Tisdag 25 april 2017 kl. 9.30 – Åmåls stadshotell


Information från EU-kommissionen, Europeiska Investeringsbanken (EIB) och Almi Företagspartner sker på förmiddagen. Enskilt möte med EIB och Almi kan bokas in under eftermiddagen, kontakta Europa Direkt Fyrbodal för mer information.


Förbättra affärsklimatet

Investeringsplanen ska ta bort hinder för investeringar, marknadsföra och bistå investeringsprojekt och använda nya och befintliga ekonomiska resurser på ett smartare sätt. Läs mer på EU-kommissonens hemsida.


Har du större investeringar på gång?

EIB kan hjälpa dig med att finansiera projekt med hög riskprofil och på så sätt maximera effekten av offentliga medel och attrahera privata investeringar. Läs mer på EIB:s hemsida.


Har du en innovativ idé eller ny affärsidé?

För innovativa små och medelstora företag finns Almis Tillväxtlån. Syftet med lånet är att ge möjlighet till företag att utveckla innovationer och affärsidéer som ger tillväxt och lönsamhet. Vid företagsstart och för unga företag finns nya Mikrolånet, mindre lån med lång återbetalningstid, för att ge nya företag möjlighet att etableras och växa. Tack vare en garanti från Europeiska Investeringsfonden kan Tillväxtlån samt Mikrolån erbjudas till förmånliga villkor. Läs mer på Almi:s hemsida.


Program 25 april

09.30-10.00 Registrering och fika

10.00-10.30 Johan Wullt, EU-kommissionens representation i Sverige

10.30-11.00 Alexander Schenk, Europeiska Investeringsbanken i Sverige

11.00-11.30 Bengt Raner, Almi Företagspartner

11.30-12.00 Tid för frågor

12.00-13.00 Lunch (bekostas själv)

13.00-15.00 Inbokade enskilda möten


Sista anmälningsdag är 19 april.

Frågor och anmälan skickas till europadirekt@amal.se


Tryck här för att komma till Pdf-versionen av inbjudan2017-01-23

Inbjudan till informationsmöte med Svenska ESF-rådet

Den 22 februari 2017 kl 09.00 på Åmåls stadshotell


Information från ESF-representanter sker på förmiddagen och möjlighet till drop-in för projektspecifika frågor under eftermiddagen.


Två utlysningar inom gröna näringar och livsmedel planeras i början av 2017. Gröna näringar är ett samlingsnamn för verksamheter som bedrivs inom jord, skog, trädgård och landsbygdsmiljö.


• Programområde 1 – Kompetensförsörjning

Kompetensutveckling inom gröna näringar och livsmedel (mål 1.1)


• Programområde 2 – Öka övergångarna till arbete

Öka övergångarna till arbete för individer med en sammansatt problematik – inriktning gröna näringar och livsmedel (mål 2.3)


Kommande utlysningar

Två utlysningar med projektstart i september 2017.

Ansökningsperiod den 1 februari till och med den 16 mars.

Läs mer om kommande utlysningar här


Program 22 februari

• 09.00-09.30 Registrering och fika

• 09.30-12.00 Informationsmöte för programområde 1 och 2

• 12.00-13.00 Lunch (bekostas själv)

• 13.00-14.30 Drop-in


Sista anmälningsdag är 17 februari.

Frågor och anmälan skickas till europadirekt@amal.se


Tryck här för att komma till pdf-versionen av inbjudan2016-10-12

EU-utbildning

Den 31 januari överlämnades den statliga utredningen ”EU på hemmaplan” till regeringen. Den visade en dyster bild av kunskapsläget om EU bland medborgare, men även bland kunskapsspridare såsom tjänstemän, statsvetare och lokalpolitiker. Europa Direkt Fyrbodal vill tillsammans med Europaparlamentets informationskontor och EU-kommissionens representation, vända trenden och se till alla som arbetar med utbildning, politiker samt tjänstemän i Fyrbodal får möjlighet att lära sig allt de behöver för att kunna sprida kunskap om EU.


Tid, plats och anmälan: Måndagen den 31 oktober, kl. 08:30-16:15 Gullmarsgymnasiet, Lysekil. Utbildningen är kostnadsfri och vi bjuder på lunch, vi ber er därför att anmäla er till europadirekt@amal.se samt ange ev. allergier till lunchen senast den 17 oktober. Glöm ej att anmäla vilken workshop ni vill delta i.


Programmet innehåller bland annat presentationer från representanter från Europaparlamentet, EU-kommissionen samt Universitets- och Högskolerådet. Journalisterna Rolf Gustavsson och Jan Andersson kommer även de att delta och diskutera EU:s framtid utifrån ett aktuellt och ett historiskt perspektiv.


Sprid gärna inbjudan bland kollegor ni tror skulle ha nytta av utbildningen.


Ersättning för resor utgår.


Vid frågor kontakta Europa Direkt Fyrbodal

Telefon: 0532 170 20

Mejl: europadirekt@amal.se


Tryck här för inbjudan i Pdf-format.

Tryck här för program i Pdf-format.