EYE

  • EYE 2007 Under en vecka samlades ett 50-tal ungdomar från Polen, Portugal, Skottland í Åmål för att tillsammans med ungdomar från Karlbergsgymnasiet delta i ungdomskonferensen

EYE - Engage Young Europe. Konferensen handlade, som namnet antyder, om hur man kan få ungdomar mer engagerade i samhället och samhällsfrågor.


En föreläsning av Maria Sjöström Gisslén från Europeiska Kommissionen om "Betydelsen av språk" inledde veckan. Sedan var det "speed-dating" som gällde, ett bra sätt att lära känna varandra och börja våga testa sina engelska språkkunskaper. Under veckan fick alla länder göra en presentation av sin ort och ungomars livssituation. Varje ungdomsgrupp fick även arrangera en lek som var typisk för landet i fråga.

En av konferensdagarna var vikt för "Operation Dagsverke". Ungdomarna var indelade i 10 olika arbetslag och var ute på olika ställen i kommunen för att jobba. Tre lag var i Fengersfors, på skolan, idrottsplanen och Fröskogs kyrka och städade. Ett lag var på Rösparksskolan där de satte "tassar" på matsalens alla stolar innan de städade upp på skolgården. Ett annat lag var på Kronans dagis och städade, andra arbetslag höll till i hamnen och på stranden och städade. Det sista arbetslaget befann sig på Hanebol där de grillade korv till kommunens olika dagcenter för funktionshindrade som hade en utflyktsdag dit. Alla ungdomar gjorde ett otroligt bra jobb och inga sura miner syntes.


Meningen med konferensen var att diskutera hur man kan engagera ungdomar mer i samhället. Slutresultatet blev en utställning som har ställts ut på Karlbergsgymnasiet, där de olika länderna presenterar sina lösningar baserat på sin egen livssituation. Som avslutning diskuterades det i mixade grupper om de olika resultaten och som slutkommentar kan sägas att de var nästan helt eniga om resultatet oavsett nationalitet.


Projektet genomfördes av Europa Direkt Åmål tillsammans med en grupp ungdomar från Karlbergsskolan. Konferensen finansieras av EU-programmet "Ung och aktiv i Europa"


Bildgallery
Kontakt


Besöksadress

Postadress

Tel: +46 532 170 20

Kungsgatan 20

Box 62

E-post:

662 31 Åmål

662 22 Åmål

Sidan är senast uppdaterad 2019-04-17 kl. 11:55