Nyheter

Nyheter:

 

 

 

2015-10-29

EU-kommissionen föreslår 23 nya lagförslag fördelade på fem kategorier under 2016

 

EU-kommissionen har presenterat 23 nya lagförslag inför 2016, detta är en minskning av ny lagstiftning jämfört med tidigare. De fem huvudkategorierna är: asyl- och migration, inre marknaden, bland annat en ny rymdstrategi och handlingsplan för ett europeiskt försvarssamarbete, kretsloppsekonomi, sociala rättigheter som gör det lättare för kvinnor att ta sig in på arbetsmarknaden och samordning av företagsskatter och momsförslag. Alla lagförslagen inryms i tiopunktsprogrammet som kommissionsordförande Jean-Claude Juncker presenterat.

 

Klicka här för att läsa mer

 

Klicka här för att läsa om de 23 lagförslagen

 

 

2015-10-28

Utmaningar som Europa kommer att ställa inför

 

Nu när vintern och kylan börjar närma sig, höll ordförande Juncker i måndags tal där han listade de utmaningar som Europa kommer att ställas inför då flödet av migranter som går över västra Balkan fortfarande är enormt.

”Det omedelbara kravet är att ge skydd”, sade Juncker, när han rekommenderade Grekland att öka sin mottagningskapacitet till 30 000 platser i slutet av året.

När det gäller migrationsströmmar, insisterade ordförande Juncker: ”Jag vill vara tydlig: människor måste registreras. Ingen registrering, inga rättigheter.”

 

Läs hela talet här

 

Läs artikel om talet här

 

 

 

23-10-2015

Integrationsdag på Södra skolan

 

I dag har vi på Europa direkt fyrbodal deltagit i en integrationsdag för både elever och föräldrar på Södra skolan i Åmål. Vi gjorde ansiktsmålningar i form av olika europeiska flaggor och andra flaggor. Vi har också delat ut roliga barnböcker med EU-information

 

 

 

23-10-2015

Sverige dras inför EU-domstolen

 

Sverige är ett av fem länder som EU-kommissionen drar inför EU-domstolen, detta för att Sverige och de andra länderna inte antagit unionens nya bankkrisregler. Krishanteringsdirektivet handlar om att skattebetalare inte ska behöva stå för räkningen när krisande banker går omkull och direktivet skulle senast vara på plats i nationell lagstiftning sista december 2014. Målsättningen för den svenska regeringen är att lagen ska träda i kraft vid årsskiftet 2015-2016.

 

Förutom Sverige har Luxemburg, Nederländerna, Polen, Rumänien och Tjeckien ännu inte till fullo skrivit in krishanteringsdirektivet i den nationella lagstiftningen.

 

För mer information

 

 

21-10-2015

Rapport om EU-ländernas klimatpåverkan

 

Igår presenterades Europeiska miljöbyrån EEA:s årliga rapport gällande EU-ländernas klimatpåverkan. Rapporten visar att utsläppen minskat med 23 procent mellan 1990 och 2014. Resultatet menar EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete är bättre än förväntat.

 

För att läsa mer om rapporten

För att läsa rapporten

 

 

 

16-10-2015

Nu har du chans att bli skolambassadör för EU

 

För femte gången sedan 2010 sökes nu skolambassadörer för EU för att genomgå en utbildning för att utveckla skolans verksamhet. Utbildningen innefattar bland annat projektkunskap, EU-kunskap och en fyra dagars studieresa till Bryssel för att lära sig mer om EU:s institutioner. Syftet är att kunna erbjuda skolhuvudmän stöd för att driva frågor om EU och Europa tillsammans med andra lärare på respektive skola.

 

Utbildningen anordnas av Universitets- och högskolerådet tillsammans med EU-kommissionen, Europaparlamenten och den svenska regeringen.

 

För att läsa mer och intresseanmälan

 

 

14-10-2015

EU:s kodvecka

 

Du som är mellan 9-13 år kan med start denna vecka besöka någon av de kodstugor som finns här i Sverige. Där får du lära dig mer om programmering av såväl yrkesverksamma programmerare som högskolestudenter under en timme i veckan resten av hösten.

 

För mer information

 

 

 

07-10-2015

Skandalen kring Volkswagens fusk med avgasutsläpp

 

Igår eftermiddag debatterades det i Europaparlamentet om skandalen kring Volkswagens fusk med avgasutsläpp.

Sammanfattning av inledning

För att se utdrag från debatten

 

 

06-10-2015

Är du journalist och vill delta i ett seminarium i Bryssel relaterat till din yrkesroll?

 

Sök Europaparlamentets resestipendium för journalister till Bryssel, seminarierna äger rum den 17-18 november. Deadline för ansökan är den 24 oktober.

 

För mer information

Ansök här

 

 

 

 

05-10-2015

Följ Europaparlamentets plenarseminarium live på webben

 

Sändningen startar idag (5 oktober) klockan 17:00

 

Klicka här för att se dagsprogram för datumen 5 till 8 oktober

 

 

 

 

 

 

02-10-2015

Är du intresserad av klimat- och miljöfrågor?

 

Den 9 oktober hålls seminarium om klimatförändringarna i Europahuset i Stockholm. Bland annat kommer klimat- och miljöminister Åsa Romson, Europaparlamentarikerna Linnéa Engström, Fredrick Federley och Christofer Fjellner att delta under dagen.

 

För att se dagens program.

 

 

 

02-10-2015

Ny ersättare för Marit Paulsen i Europaparlamentet

 

Jasenko Selimovic är nyvald EU-parlamentariker för Folkpartiet. Han tar över uppdraget efter Marit Paulsen och Jasenko beskriver uppdraget som ett av de finaste man kan ha:

 

För en människa med mina erfarenheter är det en stor dag. Jag är uppvuxen i kommunismen, har upplevt nationalism, krig och flyktingskap. Det gör mig till en obotlig europé. För mig är det ett av de finaste uppdrag man kan ha att vara Europaparlamentariker.

 

Här kan du läsa mer om Jasenko Selimovic.

 

 

 

 

30-09-2015

Hur ska EU:s framtida flyktingpolitik utformas?

 

Missa inte EU-kommissionens seminarium i Europahuset den 5 oktober. Medverkar gör fem ambassadörer från Danmark, Frankrike, Italien, Tyskland och Ungern, statsminister Löfvens statssekreterare för EU- och utrikesfrågor samt chefen för EU-Kommissionens representation I Sverige. Diskussioner kommer att föras kring respektive lands syn på flyktingkrisen och på EU:s flyktingpolitik.

Här kan du hitta mer information om seminariet samt anmäla dig.

 

 

25-09-2015

EU:s översättningstävling för ungdomar - Juvenes Translatores.

 

Nu är det dags att anmäla sig till årets upplaga av EU:s översättningstävling för ungdomar - Juvenes Translatores.

Skolorna kan anmäla elever som är födda 1998 (2–5 elever per skola). Tävlingen äger rum den 26 november vid samma tidpunkt i alla deltagande skolor.

Eleverna översätter en text på en sida från ett av de 24 officiella EU-språken till ett annat. Totalt finns det 552 möjliga språkkombinationer. Årets tema är Europaåret för utvecklingssamarbete. Efter tävlingen rättas översättningarna av översättare vid EU-kommissionen och en vinnare per land koras. Vinnarna bjuds in till Bryssel för prisutdelning under våren 2016.

 

Läs mer:

Tävlingens webbplats

Facebook.com/translatores

Twitter: @translatores

GD Översättning: ec.europa.eu/dgs/translation

 

 

25-09-2015

Länders asylpolitik granskas

 

EU-kommissionen inleder inom kort överträdelseförfaranden mot 19 medlemsländer, även Sverige. Detta då dessa länder är för långsamma med att införa unionens asylregler och att de inte följer de asylregler som man kommit överens om.

 

Läs mer här.

 

 

25-09-2015

EU: S handelskommissionär på besök i USA

 

Cecilia Malmström, EU: S handelskommissionär befinner sig just nu i USA för att diskutera de pågående förhandlingarna av TTIP-avtalet, dvs. det transatlantiska handelsavtalet. Malmström kommer även föreläsa på Colombia University i New York, samt att träffa USA:s jordbruksminister Tom Vilsack.

 

Här kan du läsa mer om Cecilia Malmström.

 

 

25-09-2015

Istanbul - Vandringar i Europas största stad

 

Med en stor inlevelse och bred kunskap om Mellanöstern berättade författaren Stefan Foconi om sin nya bok Istanbul, vandringar i Europas största stad, på Åmåls Kulturhus den 16 september. Publiken fick följa med på en spännande promenadd i tid och rum, men också gå i närkamp med Istanbul och lära känna stadens egenheter och okända skatter. Samtal fördes även mellan författaren och publiken om den pågående flyktingkrisen och hur historien i Mellansöstern påverkat det som sker idag.

 

24-09-2015

Språkdagen 2015 i Åmål

 

Den 23:e september arrangerade Europa Direkt Fyrbodal tillsammans med Karlbergsgymnasiet i Åmål en heldag med seminarier och workshops för skolans elever samt årskurs nio, i samband med europeiska språkdagen. Maria Sjöström Gisslén från EU-kommissionens representation i Sverige samtalade kring vikten av språk, för att senare tillsammans med Anna Holmén även hon från EU-kommissionen, men baserad i Bryssel, hålla i en översättningsworkshop. Moderna språkeleverna fick även chansen att laga små smakprov av mat från olika länder och presentera olika i deras ögon intressanta Europeiska resmål. Dagens höjdpunkt var rapartisten Petter som på ett magiskt sätt berättade om sin barndom, hur det varit att växa upp med dyslexi och känna sig annorlunda och hur han sedan fann styrkan och räddningen i att skriva sina egna texter.

 

17-09-2015

State of the Union

 

EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker höll den 9 september sitt "state of the union" tal om tillståndet i EU.

 

”Det är hög tid att tala uppriktigt om de stora problemen som EU står inför. För Europeiska unionens tillstånds är inte gott. Det finns inte tillräckligt mycket Europa i unionen. Och det finns inte tillräckligt mycket union i unionen. Detta måste vi ändra på. Och vi måste göra det nu.”

 

Se talet här: svtplay.se

Läs talet här: europa.eu

 

 

15-09-2015

Informationsmöten om Horisont 2020

 

Med en budget på cirka 80 miljarder euro under perioden 2014-2020 är EU:s program för forskning och innovation Horisont 2020, världens största satsning inom området. Nya utlysningar öppnas nu under hösten 2015. Vinnova arrangerar tillsammans med andra forskningsfinansiärer informationsmöten på Vinnovas kontor i Stockholm, för att du skall kunna förbereda dig på bästa sätt inför en ansökan. Alla möten kommer att webbsändas, för dig som inte har möjlighet att vara med på plats.

Här hittar du mer information.

 

14-09-2015

EU-programmet Erasmus+ och flyktingkrisen

 

MUCF- myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor uppmuntrar nu särskilt organisationer och kommunala verksamheter som på något sätt idag arbetar med den pågående flyktingkrisen, att söka medel via Erasmus+ ung och aktiv. Verksamheter som har idéer på hur de vill arbeta med den pågående krisen är också välkomna att söka. Det kan vara projekt som handlar om att utbyta erfarenheter inom Europa, om hur andra länder arbetar med att ta emot eller inkludera nyanlända barn och unga. Det finns också möjlighet att söka medel för ungdomsutbyten mellan ungdomsorganisationer i Europa, där deltagarna kan få lära sig mer om migrationsprocessen tillsammans.

Här hittar du mer information om programmet: mucf.se.

 

 

11-09-2015

Artisten Petter firar språkdagen på Karlbergsgymnasiet i Åmål

 

Den 26 september varje år firas Europeiska språkdagen som uppmärksammas i hela EU under en vecka med olika aktiviteter. Syftet med dagen är att lyfta fram språk och språkinlärning som någonting viktigt, intressant och roligt. För mer information: www.sprakdagen.nu

 

Europa Direkt Fyrbodal arrangerar tillsammans med Karlbergsgymnasiet i Åmål en heldag för alla skolans elever.

 

Karlbergsgymnasiet kommer att gästas bland andra av artisten Petter som ger sin uppskattade föreläsning ”En hyllning till språket”. Alla skolans elever plus Kristinebergsskolans årkurs nio kommer att få ta del av föreläsningen.

 

 

Skolan gästas även av Maria Sjöström Gisslén som är ansvarig för språkfrågor och översättning på Europeiska Kommissionens representation i Sverige och Anna Holmén som anländer från Bryssel. Anna är den högste ansvarige för Juvenes Translatores som är EU:s översättartävling för 17-åringar.

 

Europaparlamentets möte i Strasbourg

 

Den 7-10:e september träffas Europaparlamentets ledamöter i Strasbourg. Där debatterar och röstar de om bl.a. kloning av djur och fiskeriavtal med länder som Guinea-Bissau, Kap Verde och Madagaskar. På onsdag kommer Jean-Claude Juncker hålla ett tal om tillståndet i Unionen. Hela föredragningslistan för veckan i Strasbourg finns på Europaparlamentets hemsida.

 

State of the union-tal

 

Den 9:e september kommer Jean-Claude Juncker att ge sitt första State of the union-tal inför Europaparlamentet sedan han har valts till EU-kommissionens ordförande. Han kommer att fokusera på de utmaningarna EU och Europa har framför sig samt framstegen med att implementera EU-kommissionens tio prioriteringarna. Fokus kommer att ligga på ytterligare insatser för att hjälpa de många flyktingar som kommer till EU. ‪Jean-Claude Junckers tal kommer att webbsändas på EU-kommissionens hemsida.

 

Så fungerar det: EU-lagar

 

På Europaparlamentets kanal "Så fungerar det" finns det olika filmer om Europaparlamentets arbetssätt samt andra EU-relaterade ämnen. Du kan bl.a. titta på en film om EU:s lagstiftningsförfarande, hur du kan påverka EU-lagar samt hur de sedan implementeras i Sverige.

 

Europaforum Hässleholm

 

Den 22 - 27 augusti var det återigen dags för Europaforum Hässleholm. Under veckan fick elever på Internationella programmet vid Hässleholms Tekniska Skola möjlighet att ställa olika frågor till Europaparlamentariker. Dessutom diskuterades bl.a. EU:s migrationspolitik, konflikten i Ukraina samt Sveriges, Finlands och Österrikes 20åriga medlemskap i EU. Om ni inte hade möjlighet att vara med kan ni titta på webbsändningen av både den 25:e och 26:e augusti 2015.

 

International Youth Day

 

Happy International Youth Day! Idag den 12 augusti firas den internationella ungdomsdagen. Årets tema är “Youth Civic Engagement.” ‪#‎youthday‬

 

Europaforum Hässleholm 2015

 

Mellan 17 och 27 augusti anordnas Europaforum Hässleholm. Här träffas politiker, allmänhet, opinionsbildare och sakkunniga för att diskutera aktuella frågor i samband med den Europeiska unionen. Forumets mål är att hjälpa fram en öppen debatt samt att minska avståndet mellan medborgare och beslutsfattare. Under forumet diskuteras aktuella och viktiga frågor i samband med EU, t.ex.: Hur ska EU tackla konflikten mellan Ukraina och Ryssland? Hur ska Europeiska Unionen hantera flyktingströmmen över Medelhavet?

 

Följ och diskutera Europaforum Hässleholm i sociala medier:

 

#EUFHLM

https://twitter.com/EuropaforumHLM

http://facebook.com/eufhlm

 

Mer information hittar du här.

 

Erkännande av yrkeskvalifikationer

 

Om du vill jobba utomlands under en kortare tid eller etablera dig i ett annat land kan det vara nödvändigt att få dina examina eller yrkeskvalifikationer erkända. På Ditt Europas hemsida kan du läsa vilka regler som gäller för erkännandet av yrkeskvalifikationer och examina. Det finns bl.a. en databas över reglerade yrken där du ser vilka yrken som är reglerade i andra EU-länder.

 

Årets tv-drama: Jordskott

 

Serien Jordskott vann priset för årets tv-drama på Kristallengalan. Serien, som produceras av Filip Hammarström och regisseras av Henrik Björn, får både utvecklingsstöd och stöd till europeiska tv-programm från EU-programmet Kreativa Europa.

 

Jean-Claude Juncker om flyktingssituationen i EU

 

I en artikel på Aftonbladets debattsida uttalar sig EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om flyktingssituationen inom EU och vad som görs och behövs för att förbättra situationen.

 

Staket mot Serbien

 

I måndags började Ungern bygga ett staket som är 175 km långt och 4 meter högt mellan Serbien och Ungern. Staketet ska förhindra flyktingar att ta sig in i Ungern. Den ungerska regeringens beslut att bygga staketet möter stark kritik. Samtliga EU-parlamentariker ifrågasätter Ungerns EU-medlemskap. Å ena sidan är handlingen emot EU:s värderingar å andra sidan är detta svårt att förstå eftersom Ungern under årets tre första månader tog emot flest asylansökningar per invånare i hela EU. Läs mer här.

 

Greklands framtid i valutaunionen

 

Efter det att EU satt ett ultimatum har nu den grekiska regeringen skickat in sin slutgiltiga begäran på ett nytt krislån, som sträcker sig för tre år framöver.

I tisdags hölls ett eurotoppmöte där Greklands framtid diskuterades. Här ger man Grekland tills igår torsdag på sig att skicka in en trovärdig ansökan. Grekland skickade dock in ansökan om ett nytt krislån redan dagen efter toppmötet.

Nu på söndag kommer alla EU-länders stats- och regeringschefer att träffas i Bryssel för att besluta om Grekland skall sparkas ur valutaunionen eller om de skall få vara kvar. För mer information hittar du här och här.

 

Handelsavtal mellan EU och Vietnam

 

EU är nu på väg att sluta ett frihandelsavtal med Vietnam. Genom avtalet kommer nästan alla tullavgifter på handeln med varor mellan EU och Vietnamn och vice versa att slopas. Dessutom kommer avtalet att omfatta följande områden: tjänster och investeringar samt offentliga upphandlingar av bland annat transport-, telekommunikations- och posttjänster. Närmare information om frihandelsavtalet finns på EU-kommissionens hemsida.

 

Höjdpunkter från Almedalen

 

Almedalsveckan har arrangerats på Gotland i över 40 år och har utvecklats till Sveriges största politiska mötesplats. Alla har möjlighet att delta och debattera samhällsfrågor. Ifall du missade årets Almedalsvecka kan du nu se Europahusets höjdpunkterna i den här filmen. Alla av Europahusets seminarier finns tillgängliga på EU-kommissionens hemsida.

 

Fototävling

 

Fota en bild med miljövänligt tema och var med i EU-bookshop´s fototävling "capture the green"

 

För mer information klicka här.

 

Sara Stridsberg tilldelas EU:s litteraturpris 2015

 

Den svenska författaren Sara Stridsberg vann EU:s litteraturpris 2015 för sin bok "Beckomberga - ode till min familj".

 

För verket emottog Sara den fina utmärkelsen med motiveringen:

Sara Stridsberg har skapat en nästan mytisk roman om en hård verklighet, med fokus på Jackie och hennes far, Jimmie Darling - patient på den psykiatriska kliniken Beckomberga. Jackies ensamhet, kärlek och längtan skapar en värld som upplyst ur skuggorna; den verkliga, hårda världen finns där i lager av drömmar och fantasi, under och över.

 

Mer information om litteraturpriset samt de andra vinnande författarna finns på EU:s litteraturprisets hemsida.

 

Ekonomiskt stöd till flyktingverksamhet

 

EU-kommissionen kommer att betala 22,5 miljarder kronor till EU-länderna för deras migrationsarbete. Under hösten 2015 får myndigheter och frivilligorganisation möjlighet att ansöka om stöd för olika projekt kopplat till flyktingmottagande. Förvaltare av EU-stödet är migrationsverket. Sökande organisationer ska medfinansiera projekten med 25 procent för att ansökan skall kunna beviljas. Pengarna kan bland annat gå till aktiviteter för flyktingar, utbildningsinsatser, integration eller återvändande efter avslag på asylansökan. Läs mer här.

 

 

Språkdagen 2015

 

Europeiska språkdagen firas den 26 september varje år seden 2001. Målet är att uppmärksamma språkens betydelse samt att språkinlärning är viktigt, intressant och roligt. I år anordnas en fototävling med temat språk. De som vill delta i tävlingen ska ta en bild som symboliserar ett språk samt skriva en motivering till bilden med 10 till 100 ord på ett språk som talas i Europa med undantag för svenska och engelska. Texten ska även översättas till svenska eller engelska. Elever mellan årskurs 7 i grundskolan och årskurs 3 på gymnasiet kan delta i tävlingen. Bilden läggs upp på Instagram med #sprakdagen2015 eller kan skickas direkt som jpg-fil till englund@stockholm.goethe.org. Deadline för tävlingen är den 22 september 2015. Förstapris är ett presentkort på en språkresa utomlands! Mer information hittar du här.

 

 

SumLAB2015

 

Arbetar du med EU-frågor? Ta chancen och delta i projektet som organiseras av SumLab, ett lär- och kunskapsnätverk för de som arbetar med EU-frågor. I september 2015 anordnar de ett möte i Cesena, Italy. I år ligger fokus på praktiskt lärande. Dessutom kommer deltagarna att ha möjlighet att utbyta erfarenheter samt träffa experter i EU-relaterade ämnen. Läs mer här.

 

Luxemburgs ordförandeskap

 

För tolvte gången innehar Luxemburg ordförandeskapet i ministerrådet. Under ordförandeskapet kommer Luxemburg att fokusera på EU-medborgarna.

 

Dessa sju områden kommer att prioriteras:

 

• Att stimulera investeringar för att öka tillväxten och sysselsättningen

• Fördjupa EU: s sociala dimension

• Hantera migration, genom att kombinera frihet, rättvisa och säkerhet

• Att stimulera den inre marknaden genom att fokusera på dess digitala dimension

• Placera den europeiska konkurrenskraften i en global och öppen ram

• Främja en hållbar utveckling

• Stärka EU: s närvaro på den globala arenan

 

Fler nyheter om Luxemburgs ordförandeskap finns på eu2015lu.eu.

 

EU-budget 2016

 

Den 27 maj 2015 föreslog EU-kommissionen EU:s budget för 2016. Den totala budgeten omfattar 143,5 miljarder euro. Nästan halva budgeten är avsatt för att främja tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft. 1,67 miljarder euro ska användas för att stötta kommissionens politiska prioriteringar såsom energiunionen och den digitala inre marknaden. 1,8 miljarder euro, 30 % mer än under 2015, är avsatta för programmet Erasmus+. Budgetutkastet kommer nu att skickas till både Europaparlamentet och medlemsländerna för godkännande. Detaljerad information kring EU-budgeten 2016 och dess användningsområden finns på EU-kommissionens hemsida.

 

En europeisk migrationsagenda

 

EU-kommissionen har nu presenterad de första punkterna i sin migrationsagenda. Där ges förslag hur 40 000 syriska och eritreanska flyktingarna som kommer till Italien och Grekland ska omplaceras och fördelas till övriga EU-medlemsländer. Förslaget grundar sig på artikel 78.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt som säger att “om en eller flera medlemsstater försätts i en nödsituation med plötslig tillströmning av medborgare från tredjeländer, får rådet på förslag av kommissionen besluta om provisoriska åtgärder till förmån för den eller de medlemsstater som berörs. Rådet ska besluta efter att ha hört Europaparlamentet.”

 

Omplaceringen skall ske enligt fyra kriterier såsom befolkningsstorlek, bruttonationalprodukten, arbetslöshetsnivån och det genomsnittliga antalet spontana asylansökningar och antalet vidarebosatta flyktingar per en miljon invånare under perioden 2010–2014. För Sverige skulle det innebära att ta emot 1369 flyktingar. På grund av olika undantag från EU:s migrationsregler omfattas inte Danmark, Irland och Storbritannien av fördelningsnyckeln. Mer information finns på Europaportalens hemsida.

 

Näthatet i Europa ökar drastiskt

 

Europarådets kommission mot rasism och intolerans skriver i sin senaste årsrapport att man ser en drastisk ökning av näthat i Europa där människor använder internet som ett forum för att sprida intolerans och rasism.

Här kan du läsa rapporten.

 

Är du en byggare av eko-system?

 

Är du en idéspridare, investerare, mentor, bloggare och vill hjälpa Startup Europe, vars syfte är att stärka företagsklimatet för webb- och ICT entreprenörer så att deras idéer och företag kan växa i Europa, med att bygga en bättre och mer tillgänglig miljö för start-ups i Europa? Kolla in på Startup Europes nya lanserade webbsida för europeiska tech startups för att se vilka aktiviteter som tar plats i din hemstad eller i någon annan av Europas städer för att se om det finns någon nuvarande eller framtida aktivitet som du vill ansluta till. För mer information hittar du här.

 

Luxemburg tar över ordförandeskapet

 

Den 1:a juli tar Luxemburg över det roterande ordförandeskapet efter Lettland. Ordförandeskapet växlas varje halvår mellan de 28 medlemsländerna. Luxemburgs uppdrag är att medla olika lagförslag mellan EU-parlamentet och medlemsländerna. Ordförandeskapet är också en bra möjlighet för landet att visa upp sig för resten av EU. Luxemburg är det sista landet efter Italien och Lettland i det så kallade triosamarbetet. Detta innebär att tre medlemsländer i rad samarbetar om att sätta EU-agendan.

 

I samband med ordförandeskapet har en EU-tävling lanserats. Tävlingen kommer att pågå under hela det luxemburgska ordförandeskapet. Varje dag ställs en fråga om ett tema med anknytning till EU. Första priset är en resa till Kap Verde- öarna.

 

Tävlingens hemsida hittar du här.

 

Snart slopas roamingavgifterna

 

EU:s medlemsländer har efter långa förhandlingar enats om att roamingavgifterna skall slopas. Under senare delen av 2017 kommer kostnaden för att använda sin mobiltelefon utomlands vara lika stor som kostnaden man har i hemlandet.

Det beslutades även att internetoperatörer inte ska få kunna blockera eller strypa vissa tjänster och innehåll på nätet, något man kallar i det framtagna paketet för nätneutralitet. Internettrafiken får dock lov att begränsas vid undantagsfall såsom vid en cyberattack.

Här kan du läsa mer om beslutet.

 

Sökes: svenska juristlingvister till EU:s ministerråd

 

Sugen på att arbeta med språkgranskning vid EU:s ministerråd? Snart kan du som utbildad jurist anmäla dig till det särskilda uttagningsprovet för juristlingvister som öppnar den 8 oktober. Bland dem som genomför provet kommer EU direktrekrytera svenska juristlingvister till ministerrådet.

Läs mer här om vad som krävs för att söka.

 

Karlbergselever till Strasbourg

 

Cirka 20 elever som går på Samhällsprogrammet och Naturvetenskapliga programmet på Karlbergsgymnasiet/Åmål har vunnit i den årliga tävlingen Euroscola. Tävlingen går till så att man som skola har ett projekt som är kopplat till någon av EU:s många verksamheter. Vinsten är att med sin klass eller grupp få åka till Strasbourg i Frankrike och delta i en session i Europaparlamentet tillsammans med andra ungdomar från hela EU. Under en hektisk heldag kommer eleverna att få ”spela” parlamentariker och ta en fråga ifrån förslag till votering.

Bidraget som Karlbergsgymnasiet tävlade med handlar om EU:s strategi för hållbar utveckling och juryns motivering till vinsten lät så här:

”Klassen har med sitt projekt utgått från EU:s strategi för hållbar utveckling. Projektet riktar sig till yngre elever där de äldre eleverna fungerar som mentorer som genom föreläsningar kommer att beskriva EU och dess arbete i allmänhet och hållbar utveckling i synnerhet”.

 

Framtidsbygder Dalsland Årjäng Munkedal

 

Inför den nya programperioden 2014-2020 har det ny-gamla leaderområdet Dalsland Årjäng och Munkedal godkänts preliminärt av Jordbruksverket. Samtliga kommuner som tidigare ingått i Leader Dalsland Årjäng finns kvar, med tillökning av en ny kommun - Munkedal. Åtta kommuner ingår i det nya området som korsar både läns- och landskapsgränser. Området är geografiskt väl sammanhållet och homogent med tanke på sin landsbygds- och inlandskaraktär. Området präglas också av sina många sjöar och vattendrag, med Örekilsälven, Vänern och Dalslands kanal som starka varumärken.

 

Nya begrepp - vi arbetar framöver med Lokalt Ledd Utveckling (ersätter begreppet Leader), dock kallas området fortfarande för leaderområde och vår metod är leadermetoden. Den nya utvecklingsstrategin för Lokalt Ledd Utveckling fokuserar på områdets utmaningar, och vill bygga framtiden på de kvaliteter som finns här. Därför kallar man sig också för Framtidsbygder och visionen lyder:

 

Vår vision är framtidsbygder för alla - med väl utvecklad service, goda kommunikationer och ett livaktigt näringsliv som grund för inflyttning och hållbar tillväxt. Framtidsbygder är attraktiva bygder.

 

Den totala budgeten för den nya perioden uppgår till 35 miljoner, där kommunerna liksom tidigare står för en tredjedel. EU och svenska staten står tillsammans för övriga två tredjedelar. EU-delen kommer från flera fonder - landsbygdsfonden, regionalfonden och socialfonden. Det möjliggör för oss att bredda vår palett, t ex kommer vi att arbeta för ökad integration av nyanlända med hjälp av socialfonden. Regionalfonden möjliggör för oss att lägga ytterligare kraft på entrperenörskap, med särskilt fokus på unga.Landsbygdsfonden står fortsatt för den största delen av finansieringen, och här läggs kraft på förbättrad lokal service, goda kommunikationer, förnyelse av föreningslivet och annat inom ramen för landsbygdsutveckling.

 

 

Landsspecifika rekommendationer 2015 och 2016

 

I mitten av maj 2015 antog EU-kommissionen landsspecifika ekonomiska rekommendationer för de närmaste två åren. Dessa ska uppmana länderna att genomföra nationella insatser som skapar jobb och stimulerar tillväxt. Rekommendationerna för 2015 riktar sig till 26 länder och omfattar prioriteringar såsom ökade investeringar, omfattande strukturreformer, en ansvarsfull finanspolitik samt en bättre sysselsättningspolitik och social trygghet. Kommissionens rekommendationer till Sverige berör bl.a. hushållens höga skuldsättning, bostadsmarknadens funktionssätt samt byggbranschen. Mer information hittar du på EU-kommissionens samt EU-kommissionens representation i Sveriges hemsidor.

 

Vinnare i EU:s skrivtävling utsedda

 

Vinnarna i EU:s skrivartävling ”Så lika, så olika, så europeiska” är nu utsedda. Det skickades in över 700 bidrag från alla 28 EU-medlemsländer. Svenska vinnaren är Ademir Zilic från Linköping med sitt bidrag ”Utvidgningen – hoppet om en bättre framtid”. Tillsammans med de andra nationella vinnarna belönas han med en tredagarsvistelse i Bryssel i slutet av maj 2015.

 

Europadagen i Åmål

 

Den 9 maj firades både Europadagen och Cykelns dag i Åmål. Vi har anordnat en cykel-tipspromenad i Örnasskogen med fyra ”europeiska” stationer. Vid varje station fanns information om ett europeiskt land samt dess cykelkultur. Deltagarna svarade på frågor om Nederländerna, Frankrike, Danmark och Italien. Vår volontär Laura skapade en legogubbe och Eiffeltornet som symboler för Danmark och Frankrike. Andreas Olsson, vinnare av tipspromenaden, har vunnit ett cykelpresentkort värt 5000 kronor. Under dagen har vi haft ett informationsbord och vi har berättat om Europadagens betydelse för våra besökare. Tack till alla som deltog!

 

Ny agenda för migration

 

Den 13 maj antog kommissionen en ny agenda för migration samt presenterade de viktigaste principerna och åtgärder ur denna för den pågående mandatperioden 2015-2020. Efter tragedin i medelhavet har Europeiska Unionen kommit fram till att det är nödvändig att utarbeta en ny agenda om migration. Den ambitiösa agendan omfattar en både kort- och långsikt strategi. Strategin innefattar fyra huvudområden: en stark gemensam asylpolitik, en intensifierad kamp mot människohandel och förebyggande av olaglig migration, en effektivare hantering av de yttre gränserna samt en ny politik för laglig migration. Läs mer här.

 

Uppdrag: Ungdomarnas Europa

 

Tillsammans med Europa Direkt Skaraborg, Europa Direkt Göteborgsregion och Europa Direkt Sjuhärad anordnar vi sedan 2011 en tävling för gymnasieelever i årskurs 1 från Västsverige med EU-relaterade ämnen. Detta år stod tävlingens tema i samband med Europaåret för utvecklingssamarbete. Syftet är bl. a. att skapa intresse för EU:s arbete och öka delaktigheten bland ungdomar. Årets tema var EU:s roll i det globala utvecklingsarbetet. Som en del av sitt tävlingsbidrag har eleverna formulerat fem tipps till EU:s makthavare om vilken roll EU ska ha i det globala utvecklingssamarbetet. Efteråt spelade eleverna in en film där de intervjuade en makthavare på lokal nivå om hur man arbetar lokalt med globalt utvecklingsarbete. Dessutom skulle eleverna ta tre bilder inspirerade av sina fem tips. Efter första urvalet gick åtta bidrag vidare till finalen. Finalen ägde rum den 8 maj i Göteborg. Finalisterna presenterade sina förslag, bilder och filmer. En jury bestående av Moa Boëthius Lind (Västra Götalandsregion),Ludvig Einarsson (Europa Direkt Hässleholm), Olle Ludvigsson (EU-parlamentariker), Camilla Winter (Kungsbacka kommun), valde ut de bästa tre bidragen. Förstapriset, som är en resa till Bryssel, gick till samhällsklassen 1C från Västerhöjdsgymnasiet i Skövde.

 

Europarum i Brålanda skola

 

Den 6 maj var vi i Brålanda skolan. Vi har besökt årskurs 5 och 6 och gav allmän information om den Europeiska Unionen bl.a. om EU:s symboler, EU:s grundare, fakta om EU, Europa och EU:s medlemsländer samt om EU:s institutioner. Efter presentationen ställde vi frågor om ämnet. Därefter spelade vi EU-relaterade spel såsom flaggmemory, EU-puzzel samt ett sällskapsspel som är en frågesport där eleverna reser genom Europa. Dessutom har ungdomarna haft möjlighet att lära känna olika europeiska språk. Då vi alla som har arrangerat evenemanget kommer från olika europeiska länder, har vi använt vårt modersmål och eleverna kunde gissa vilket språk vi talade. De har även praktiserat sin engelska med våra volontärer under lektionen samt har skrivit vykort på ett annat språk till sin familj eller sina kompisar.

 

Europaparlamentariker Marit Paulsen lämnar Europaparlamentet

 

Den 75-åriga Marit Paulsen meddelade på Folkpartiets riskmöte att hon lämnar Europaparlamentet. Detta är Paulsens tredje mandatperiod i Europaparlamentet. Under hennes arbete har hon engagerat sig inom ämnen mat, djur, jord- och skogsbruk. För närvarande ansvarar Paulsen för ett stort lagpaket om djurhälsa samt för ett veterinärmediciniskt paket. Hon hoppas på att genomföra arbetet innan årets slut men hon har lovat först att genomdriva lagpaketet om djurhälsan innan hon lämnar parlamentet. Paketet handlar bl.a. om användandet av antibiotika på djur. Paulsen lämnar parlamentet på grund av sitt hälsotillstånd. ”Felet, mina vänner, är en gammal kropp. Det är lite svårt att bo i den. Då är det dags för mig att lyssna på kroppen och återgå till det fria författarlivet utan någon dagordning” - sade Marit Paulsen.

 

Bristol är Europeisk miljöhuvudstad 2015

 

Varje år utser kommissionen en Europeisk miljöhuvudstad. Priset tilldelas till städer som är förebild när det gäller miljövänligt stadsliv och som kan inspirera andra städer. I år blev Bristol i England utsett som Europas miljöhuvudstad. Bristol imponerade juryn med sin investeringsplan för transport och energi. Bristol är även en effektiv stad med en växande grön ekonomi. Bristol har en utmärkt kommunikationsstrategi, visar engagemang och entusiasm som är nödvändiga för att vara en förebild för Europa. Läs mer om Bristol här.

 

EU-medel för marknadsintroduktion av produkter, processer och tjänster - Fast Track to Innovation (FTI)

 

Fast Track to Innovation är ett pilotinitiativ inom programmet Horisont 2020. Initiativet pågår under 2015 och 2016. Målet är att snabba på marknadsintroduktionen av avancerade idéer i form av nya produkter, processer, tjänster och affärsmodeller. Stora och små företag samt forskningsinstitutioner kan söka projektmedel. Minst tre av EU:s medlemsländer eller associerade stater måste delta i ett projekt som dock får ha högst fem deltagare. Ansökningsomgången är ständigt öppen och under 2015 kommer ansökningarna att utvärderas efter den 29 april, 1 september och 1 december. Horisont 2020 medfinansierar projekten upp till 70 %, högsta bidrag för ett projekt är 3 000 000 euro. Idéer inom alla områden som relateras till Horisont 2020s samhälleliga utmaningar eller till något av teknikområdena inom prioriteringen ”Industriellt ledarskap” kan få stöd. Mer information hittas på Bussines Region Göteborgs hemsida.

 

Rollspel om handelsavtalet mellan EU och USA

 

I mitten på april genomfördes tävlingen ”Model EU” som organiserades av Europa Direkt Jönköpings län och Europa Direkt Halland. Ämnet för rollspelet var TTIP - handelsavtalet mellan EU och USA. Två gymnasieskolor från Jönköpings län och en från Halland deltog i tävlingen och lärde sig mer om Europaparlamentets beslutsfattning och dess arbete. Varje klass blev tilldelat ett EU-medlemsland, nämligen Italien, Storbritannien och Tyskland. Därefter delades varje medlemsland in i olika partigrupper. Under rollspelet diskuterade eleverna frågeställnigen i sin partigrupp och kom överens om vad som skulle sägas och hur man skulle rösta i plenum. Under plenumsdiskussionen höll partigrupperna anföranden om hur man skulle rösta och varför. En jury som bestod av Ludvig Einarsson från Europa Direkt Hässleholm, Kristin Günther från Europa Direkt Fyrbodal och Nikolaos Tsiamis från EU-kommissionens representation i Sverige följde hela rollspelet och valde ut Italien som vinnare. Första priset var 10.000 Kr till klasskassan.

 

Vad har jag för nytta av EU?

 

Den 20 april var vi på Ljungsile folkhögskola. Dagen börjades med en allmän föreläsning om EU där vi berättade om Europa Direkts arbete samt EU:s etablering, symboler, historia och dess institutioner. Föreläsningens huvudämne var: ”Vad har jag för nytta av EU”. Kristin pratade bl.a. om fördelarna med EU-medborgerskapet, olika rättigheter i EU t. ex att flytta, bo, arbeta och studera i andra EU-länder, samt om ERASMUS+ programmet. Under eftermiddagen berättade Kristin om Europeisk volontärtjänst och Laura om sina erfarenheter som volontär.

 

EU-medborgare allt mer välutbildade

 

Minst 40 % av alla EU-medborgare som är mellan 30-34 år ska ha en högskoleutbildning. Det är ett av EU:s 2020-mål. Sedan 2002 har andelen högskoleutbildade inom EU:s medlemsländer ökat med över 60 %. Kvinnorna har redan uppfyllt målet i EU-2020 strategin. Utom i Tyskland är kvinnorna mer välutbildade än män. Högst andel högskoleutbildade i åldersgruppen 30-34 år har Litauen minst har Italien.

 

Att minska andelen av ungdomar som slutar skolan utan utbildning är ett annat mål i Europa-2020 strategin. Kroatien och Slovenien är bäst på att undvika tidiga skolavhopp. Spanien och Malta har flest tidiga avhoppare. I alla EU-länder är det vanligare att fler män än kvinnor hoppar av i förtid, ett undantag är Bulgarien. Läs mer på europaportalen.se

 

Eurostars

 

Eurostars-programmet vänder sig till små och medelstora företag med egen forsking. Programmet ger stöd till marknadsnära projekt inom forskning och utveckling (FoU), där minst två länder deltar. Målet är att introducera en produkt eller tjänst på marknaden som ska utvecklas med hjälp av innovativ teknik. Marknadsintroduktion ska ske två år efter projektets slut. Nästa ansökningsdeadline är den 5 september 2015.

 

Mer information finns på Eurostars och Vinnovas hemsidor.

 

”Min lilla syster” nominerad i Young Audience Award

 

Årets tre nominerade filmer i Young Audience Award är ”Min lilla syster” från Sverige och Tyskland, ”Den osynliga pojken” från Italien samt ”Du är också ful” från Irland. Priset delas ut av European Film Academy. ”Min lilla syster” är Sanna Lenkens första långfilm. Historian handlar om Stella, som är på väg in i tonåren och jämför sig med sin perfekta storasyster Katja. Stella upptäcker en dag att Katja har en ätstörning, som förändrar allt i hennes och i hennes familjs liv. Filmens svenska biopremiär är i höst. Här kan du titta på alla filmers trailers.

 

Regeringens prioritering för EU arbete 2015

 

Regeringen har fem övergripande prioriteringar för EU-arbetet under 2015. Fortsatt fokus ligger på att genomföra nya åtgärder för att skapa mer jobb och hållbar tillväxt samt ordning och reda på arbetsmarknaden. En annan prioritering är att leda en framåtsyftande ambitiös miljö-, energi- och klimatpolitik. En viktig prioritering är även att skapa ett globalt engagemang och ett säkrare grannskap. Då det finns osäkerhet och konflikter runtom i världen ska EU och Sverige säkerställa demokrati, mänskliga rättigheter och förverkliga rättsstatlighet. Dessutom står jämställdhet i centrum för regeringens EU-arbete under 2015. Jämställdheten mellan kvinnor och män behövs öka inom hela EU. Läs mer på Regeringskansliets hemsida.

 

Resebidrag från Europeiska kulturstiftelsen

 

Europeiska kulturstiftelsen supportar konstnärer eller kulturarbetare som kommer från ett EU-/EFTA-land eller något av EU:s grannländer. Projekt som kan få stöd från kulturstiftelsen ska bidra till att stärka människor genom konst och kultur, koppla samman kulturpolitik och praktisk erfarenhet samt utbyta kunskap. Kulturstiftelsen stöder alla former av konst och kultur (musik, bildkonst, teater, dans, film, dokumentärfilm, multimedia, foto, design, mode och kapacitetsuppbyggnad inom kultur). Ansökan till programmet sker löpande. Åldersgränsen är 35 år. Mer information hittar du här.

 

Erasmus+ Online Linguistic Support

 

Erasmus+ Online Linguistic Support ger chansen till ungdomar som deltar i Erasmus+ att lära sig det språk som de använder under sina studier eller sin volontärtjänst utomlands. Ungdomarna kan delta i en onlinespråkkurs för att förbättra deras språkförmåga. Just nu är Erasmus+ Online Linguistic Support tillgänglig på engelska, franska, italienska, nederlandska, spanska och tyska. Mer information hittar du här.

 

Åmålsmässan

 

Den 28-29 mars deltog vi som utställare på Åmålsmässan. 76 företag och organisationer var på plats i tennishallen i Åmål för att presentera sina verksamheter. Vi delade ut broschyrer med allmän information om EU, målar- och sagoböcker för barn, information om vår verksamhet samt besökarna har haft möjliget att testa sina EU-kunskaper och vinna två biobiljetter genom att delta i vår frågesport.

 

Asylansökningar i EU ökar

 

Antalet asylsökningar i EU-länderna har ökat med 44%. Tyskland och Sverige har första och andraplats att ta emot ansökningar. I hela Europeiska unionen lämnades över 625000 asylansökningar in under året 2014. Personer från Syrien, Afghanistan och Kosovo skickade in flest ansökningar.

Mer information hittar du på Europaportalens hemsida.

 

Föreläsning på Ljungskile folkhögskola

 

Den 19 mars har Anna och Laura varit på Ljungskile folkhögskola. Framtida fritidsledare har fått allmän information om EU:s historia, dess institutioner samt möjligheter att delta i Erasmus+ programmet. De visade stort intresse för programmet då de inte bara kan delta i seminarier eller studiebesök själva men även kan erbjuda sina ungdomar att åka på ungdomsutbyten i framtiden.

 

Ny chef på EU-kommissionens representation i Sverige.

 

Från och med 1 mars 2015 är Katarina Areskoug ny chef för EU-kommissionens representationskontor i Stockholm. Hon har närapå 25 års erfarenhet av EU, internationella frågor och ledarskap. Senast var hon statssekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt för utrikes frågor och EU-frågor.

Mer information hittar du här.

 

Fototävling

 

Europaparlamentet anordnar en fototävling inspirerad av Europaåret för Utvecklingssamarbete 2015. Varje månad till och med september har du möjlighet att skicka in ett foto med anknytning till månadens tema för tävlingen. Februari månads ämne var ”Utbildning”, där Hirsto Rusev från Bulgarien tog bästa bilden. Han kallar sitt foto för "Kunskapstörst under asylförhållanden". Ämnet för mars månad är "Kvinnor och flickor”. Förstapriset är att vara gästfotograf i Strasbourg. I fall du vill veta mer eller delta i tävlingen följ alla nyheter på Utvecklingsårets hemsida.

 

Möte med Ungdomspanelen

 

Den 11 mars träffade vi vår ungdomspanel för att prata om olika möjligheter att åka ut som EVS-volontär samt vad det innebär att vara frivilliga. Ungdomarna intresserar sig för olika projekt i till exempel Italien, Spanien och Österrike. Vår volontär Laura berättade även om sina erfarenheter som volontär och Erasmusstudent.

 

Framtidsdag i Uddevalla

 

Den 12 mars har Uddevalla Gymnasieskola anordnat en Framtidsdag för deras elever. Alla inbjudna har informerat om olika alternativ och möjligheter efter gymnasiestudier. Under dagen har eleverna haft möjlighet att besöka en utbildningsmässa samt att delta i olika seminarier. Kristin och Laura höll i fyra seminariepass. De började med att informera om vad Europa Direkt-kontorets arbete innebär. Därefter berättade de om olika möjligheter att studera, praktisera och volontärjobba utomlands. Dessutom pratade Laura om sina tidigare erfarenheter och upplevelser som volontär och Erasmusstudent.

 

Klimatdag på Brogårdsgymnasiet

 

El- och energiprogrammet på Brogårdsgymnasiet i Kristinahamn deltar i ett Erasmus+ partnerskap projekt. Temat för samarbetet handlar om hur deltagare i projektet kan bidra till att minska koldioxidutsläppen. På grund av detta arrangerades en klimatdag den 6 februari. Under dagen fick elever ta del av olika föreläsningar. Max Hansson från Karlstads universitet berättade om bakgrunden till växthuseffekten. Därefter har föreläsare från olika nivåer kommun, regering och EU redovisat åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser på kortare och längre sikt. Staffan Gunnarsson från Kristinehams kommun, Stina Bergström från Miljöpartiet, och Kristin Günther från Europa Direkt Fyrbodal. Efter en klimatneutral lunch berättade Görel Jernberg och Kristian Jepsson från Kristinehams kommun bl.a. om miljö- och hälsoproblem med den ökade köttkonsumtionen, vilka regler som gäller vid kommunal upphandling av mat, etc. Dagen slutade med en dis- kussion mellan de sex föreläsarna, som leddes av Anders Andersson, lärare på Brogårdsgymnasiet.

 

Karlbergs internationella temadag

 

Den 29 januari genomfördes en internationell temadag på Karlbergsgymnasiet i Åmål. Alla gymnasiets elever fick ta del av olika föreläsningar, workshops och ytterligare aktiviteter som kretsar kring internationellt arbete, kulturmöten och mänskliga rättigheter. Dagen startade med en paneldiskussion om det fria ordet, som leddes av Christian Bruce, lärare på Karlbergsgymnasiet. Stefan Borg, utrikeskorrespondent från TV4, Richard W. LaRoche från USA:s ambassad och Frida Svensson från Svenska Dagbladet föreläste under dagen. Workshops genomfördes av volontärer från AFS interkulturell utbildning.

 

Litauen inför Euron

 

Som 19:e EU-medlem införde Litauen euron som officiell valuta den 1 januari 2015. Litauen är därmed det sjunde av de tio länderna som gick med i EU den 1 maj 2004 att införa euron.

 

Svenska ESF-rådet Västsverige

 

Socialfondsprogrammet blev godkänt i början av december och under februarimånad förväntas de första utlysningarna för Västsverige publiceras på ESF:s hemsida. Beslut om stöd kommer då att fattas i juni och projekten kan starta tidigast i september 2015. Nästa utlysningsomgång är planerad till juni 2015.

Utlysningarna kommer att göras inom programområde (PO) 1 kompetensförsörning och programområde 2 ökat arbetskraftsutbud. Inom PO 1 prioriteras bl.a. kompetensutveckling för små- och medelstora företag samt inom hälsoteknik. PO 2 lägger bl.a. fokus på projekt som underlätter etableringen på arbetsmarknaden för nyanlända män och kvinnor samt transnationella projekt för unga.

 

Lettland tar över som ordförandeland i Europeiska unionens råd

 

Den 1 januari tog Lettland över ordförandeskapet i ministerrådet. Under ett halvår kommer de bl.a. att sköta förhandlingarna när ministerrådet behöver förhandla med Europaparlamentet om kommande EU-lagstiftning. Mer information om kommande aktiviteter samt Lettlands prioriteringar under de kommande månaderna hittar du på denna hemsida.

 

EU-kommissionens arbetsprogram 2015

 

Den 16 december presenterade EU-kommissionens vice-ordförande Frans Timmermans det nya arbetsprogrammet för 2015. Programmet återspeglar kommissionens förstärkta engagemang för bättre lagstiftning, som syftar till att minska byråkratin och undanröja regelbörder och skapa förutsättningar som främjar investeringar. På EU-kommissionens hemsida kan du läsa mer om det nya arbetsprogrammet.

 

Europeiska ombudsmannen

 

Emily O'Reilly har nu blivit omvald till Europeisk ombudsman i ytterligare fem år. Utav 678 Europaparlamentariker som deltog i omröstningen den 16 december 2014 röstade 569 ledamöter för Emily O'Reilly. Ombudsmannen uppgift är att utreda klagomål mot EU:s institutioner och organ. Du som privatperson kan t.ex. vända dig till ombudsmannen för att klaga på eventuella administrativa missförhållanden som sedan utreds av denne.

"Min ambition är att stödja EU:s institutioner att bli mer effektiva, öppna och ansvarstagande genom att strategiskt öka synligheten och effekten av Europeiska ombudsmannens arbete." - Emily O'Reilly den 30 juni 2014

Europeiska ombudsmannens hemsida kan du läsa mer om dennes uppgifter.

 

Europeiska socialfonden

Den 3:e december 2014 godkände EU-kommissionen Socialfondsprogrammet för 2014-2020. På ESF:s hemsida kan du nu ta del av de olika programdokument. De första utlysningarna förväntas starta under januari - mars 2015.

 

Europarum i Edsleskog

 

Den 10 december besökte vi Edsleskogs friskola för att göra olika lekar med EU-anknytning. Eleverna träffade våra volontärer Ves och Daka och fick lyssna på hur det låter när man pratar serbiska och bulgariska. Dessutom spelade eleverna flaggmemory, ritade vykort och skrev på olika språk samt spelade vårt nya spel "En resa genom Europa". Under resans gång svarade de på olika frågor som har en anknytning till EU och Europa och lärde sig mer om de olika länderna.

 

Arbetstidsdirektiv - gör din röst hörd!

EU-kommissionen har nu inlett en omfattande översyn av arbetstidsdirektivet. Det ska undersökas vilka ändringar som skulle behövas för att skapa de arbetstidsregler som bäst uppfyller behoven hos både arbetstagare och företag, offentlig sektor samt konsumenter i hela EU. Det nuvarande direktivet fastställer gemensamma minimikrav för arbetstagare i alla EU-länder. Det finns bl.a. regler kring rast under arbetstid, dygns- och veckovila samt en årlig betald semester för arbetstagare.

Fram till den 15 mars 2015 har du möjlighet att tycka till om arbetstidsdirektivet inom ramen för EU-kommissionens offentliga samråd. Mer information om direktivet hittar du på EU-kommissionens hemsida.

 

European Christmas Tree Decoration Exchange

 

I år deltar vi återigen i projektet "European Christmas Tree Decoration Exchange" där vi tillverkar julgransdekorationer som vi skickar till skolor i bl.a. Spanien, Portugal, Irland, Bulgarien och Frankrike. Tillsammans med vår ungdomspanel och våra EVS-volontärer har vi nu tillverkat dekorationerna som ska skickas iväg.

 

Den nya EU-kommissionen

 

Den 1 november började den nya EU-kommissionen sitt arbete. På kommissionens hemsida kan du läsa allt om de nya kommissionärerna samt de prioriteringarna de kommer att jobba med framöver.

 

Den nya Europeiska kommissionen i siffror

 

Är du intresserad av hur den nya Europeiska kommissionen ser ut i siffror? Här får du den informationen.

 

Månadens Europa Direkt kontor

 

Månadens Europa Direkt kontor är Europa Direkt Sydöstra Skåne. Det är Patrick Lejon och Mattias Andersson som jobbar på kontoret i Sjöbo. I EU-kommissionens intervju kan du läsa om vad de jobbar med i sitt område.

 

Denis Mukwege 2014 års vinnare av Sacharovpriset

Denis Mukwege tilldelas Sacharovpriset för tankefrihet 2014, enligt ett beslut av parlamentets talman och ledarna för de politiska grupperna. Den 26 november bjuds Denis Mukwege in till Strasbourg för att ta emot priset under parlamentets session.

Här kan ni läsa mer om årets pristagare.

 

Young Europe - Rethinking democracy

 

Den 27 september - 1 oktober åkte Amanda, Julia, Mira och Viktor från vår ungdomspanel på ungdomsutbytet "Young Europe - Rethinking democracy". Sammanlagt deltog det 168 ungdomar och ledare från alla 28 EU-länder. Utbytet började i Berlin och förde oss vidare till Wien och Prag.

Under varje tågresa deltog ungdomarna i olika workshops om demokrati. Dessutom fanns det tid för att lära sig lite mer om andra kulturer och språk.

I Wien och Prag gick deltagarna på skattjakt för att lära sig mer om demokrati och fick samtidigt lära känna städerna lite bättre. I Prag var vi bl.a. utanför tyska ambassaden och träffade en familj från f.d. östra Tyskland som sökte asyl vid västtyska ambassaden i Prag i slutet av september 1989. De berättade vad som hände när de fick asyl samt hur det kändes att vara tillbaka vid ambassaden 25 år senare.

 

Inspirationsdag i Vara

 

EURES/Arbetsförmedlingen arrangerade den 7 oktober en inspirationsdag för arbetssökande som var intresserade av möjligheterna till arbete eller andra aktiviteter utomlands. Europa Direkt Fyrbodal medverkade med en monter samt höll ett informationspass om ungas möjligheter till praktik, studier, arbete och volontärtjänst ut i Europa. Dagen var väldigt lyckad med många intresserade och motiverade besökare.

 

Europa för medborgarna

 

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) bjuder in till ett kontaktseminarium i Tallinn, Estland den 20-21 november 2014.

Seminariet handlar bl.a. om att knyta kontakter för framtida samarbete och projektpartnerskap inom programmet Europa för medborgarna.

Mer information om seminariet samt hur du ansöker för att delta finns på MUCF:s hemsida.

 

Cecilia Malmström ansvarar för handelsfrågor

 

Under en presskonferens den 10 september presenterade Jean-Claude Juncker de nya kommissionärerna med tillhörande portföljer. Den svenska kommissionären Ceclia Malmström kommer att ansvara för handelsfrågor. Från den 29 september följer nu utfrågningar i Europaparlamentet, där varje nominerad kommissionär ska frågas ut av parlamentets utskott. Efter utfrågningen ska Europaparlamentet godkänna den nya kommissionen som förväntas att påbörja sitt arbete den 1 november 2014. Mer information hittar du här.

 

Junckers agenda

 

Jean-Claude Juncker har lagt fram olika prioriteringar för sin mandattid som EU-kommissionens ordförande. Han vill stärka EU:s konkurrenskraft och stimulera investeringar som skapar arbetstillfällen. Dessutom vill han bl.a. jobba för en sammankopplad digital inre marknad, en motståndskraftig energiunion, en framåtblickande klimatpolitik samt en mer rättvis ekonomisk och monetär union. Även migrationspolitiken är ett av de prioriterade

områdena. Hela Junckers agenda hittar här.

 

Jean-Claude Juncker är EU-kommissionens nya ordförande

 

422 av parlamentets 751 ledamöter röstade ja till Juncker som därmed blir EU-kommissionens nya ordförande. Den 1 november 2014 tar han officiellt över José Manuel Barrosos post. Jean-Claude Juncker var huvudkandidat för det partiet som fick flest röster i Europaparlamentsvalet i maj 2014. I slutet av juni föreslog Europeiska Rådet honom som ny ordförande. I Europaparlamentets omröstning krävdes sedan bara minst 376 röster. Det är första gången som Europaparlamentet aktivt väljer EU-kommissionens ordförande, tidigare fick de bara godkänna kandidaterna.

Junckers uppgift är nu att inhämta förslag från EU-ländernas regeringar angående deras nationella kommissionärskandidater för att sedan sammanställa den nya EU-kommissionen. Innan den kan börja sitt arbete måste den godkännas av Europaparlamentet.

 

Litauen inför euro

 

Som 19:e EU-medlem inför Litauen euron som officiell valuta den 1 januari 2015. Både ministerrådet och Europaparlamentet har gett sina klartecken för införandet av euron i Litauen. Litauen har sedan 2006 arbetat intensivt med att uppfylla alla krav som t.ex. låg inflation, stabil valutakurs och ett lågt budgetunderskott. Litauen är därmed det sjunde av de 10 länderna som gick med i EU 1 maj 2004 att införa euron.

 

Albanien är EU:s senaste kandidatland

 

I juni 2014 godkände Europeiska rådet att Albanien fick status som kandidatland. Att ett land blir kandidatland betyder dock inte automatiskt att förhandlingar om EU-medlemskap startar. Att påbörja medlemskapsförhandingar är ett separat steg i den serie av händelser som kan leda fram till ett fullt EU-medlemskap. Först måste Albanien arbeta vidare med politiska, ekonomiska och administrativa reformer.

 

Söker du praktik inom EU?

 

EU-institutionerna erbjuder praktikplatser för studerande och högskoleutbildade. Under praktiken får du en unik inblick i institutionernas arbete och EU:s allmänna verksamhet. Det finns kortare eller längre praktik på flera olika orter. Här hittar du information om ansökningar och deadlines.

 

Kortavgifter inom EU

 

Sommaren är här och många åker på solsemester utomlands. På Konsument Europas hemsida hittar du information om vad som gäller för kontantuttag och kortavgifter inom EU, Norge och Island.

 

Fler positiva till EU!

 

Enligt Statistiska centralbyråns undersökning tycker 48 procent av svenskarna att EU-medlemskapet är bra, medan 22 procent är emot. 30 procent saknar uppfattning. I fjol var det 45 procent som var för EU-medlemskapet. Här hittar du hela resultatet av undersökningen.

 

Sommaravslutning med ungdomspanelen

 

Den 9 juni träffade vi vår ungdomspanel samt våra EVS-volontärer en sista gång före sommaren. Vi pratade om EU-valet, deras tankar kring resultatet i Sverige och hela EU samt lite tankar inför riksdagsvalet till hösten. Vi körde även en tipspromenad med frågor kring EU, pratade om kommande ungdomsutbyten samt spelade kubb. Nästa ungdomspanelsmöte kommer vi att ha i början av läsåret 2014/2015.

 

Månades Europa-Direkt-kontor

 

Junimånads Europa-Direkt-kontor är våra kollegor från ED Mälardalen. Här kan du läsa mer om dem och deras arbete.

 

Rösterna är räknade

 

valmyndighetens hemsida hittar du det slutgiltiga valresultatet från EU-valet för Sverige. Det var 51,07% som gjorde sina röster hörda vilket är drygt 5% mer än vid förra valet. På Europaparlamentets hemsida kan du även se valresultatet för hela EU.

 

Europaparlamentsval 2014

 

Valmyndigheten har gjort en preliminär mandatfördelning och nu räknar Länsstyrelserna en andra gång innan det slutgiltiga resultatet är klart i slutet av veckan.

Här kan du se valresultatet samt hur de olika län har röstat.

 

Paneldiskussion på Europadagen

 

På Europadagen den 9 maj anordnade Europa Direkt Fyrbodal en paneldiskussion på Cafe XO. Moderator var Ingemar Tigerberg, redaktör på Camino magasin. Han har stort intresse för EU-frågor med särskild inriktning på EU:s potential att hitta lösningar för miljöproblem. Det var både lokala politiker samt kandidater till

Europaparlamentet som deltog i diskussionen, totalt sju stycken partier var representerade, S, Fp, Kd, C, Mp, M och V. De teman som framför allt diskuterades var miljö, jämställdhet och frihandelsavtal mellan EU och USA.

 

Grekland är ny ordförande land i EU

 

Den 1 januari 2014 har Grekland tagit över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Arbetet Grekland kommer att göra har följande mål:

 

Att öka tillväxt, sysselsättning och sammanhållning.

Att integrera euroområdet och säkra eurons stabilitet.

Att främja rörlighets- och migrationspolitik för att bidra till ökad tillväxt.

Att omformulera och ge EU:s havspolitik en ny start.

 

Dessutom vill man fokusera på att skapa arbetstillfällen och tillväxt för att hjälpa EU:s ekonomier att ta sig ur recessionen.

 

Mer information om Greklands orförandeskap hittar du här eller på den officiella webbplatsen.

 

Användning av mobiltelefoner under flygresan

 

Den 9 december har Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (Easa) uppdaterat sina riktlinjer om användningen av bärbar elektronisk utrustning ombord, bl.a. smarttelefoner. Byrån bekräftar att utrustning av den här typen kan användas i "flight mode" under hela resan utan att flygsäkerheten äventyras. Hela pressmeddelandet kan du läsa här.

 

Tänk först. Klicka sedan. Europeiska informationssäkerhetsmånaden har startat!

 

Den Europeiska Informationssäkerhetsmånaden är en kampanj inom EU som syftar till att öka medvetenheten om informationssäkerhet hemmet och på arbetsplatsen. Ta del av kampanjen på DinSäkerhet.se.

 

State-of-the-Union-tal

 

Den 11 september höll kommissionens ordförande José Manuel Barrosos tal till Europaparlamentet om tillståndet i unionen.

Här kan du lyssna på hans tal.

 

Stödet för EU minskar

 

Stödet för EU minskar i Sverige och i de flesta andra EU-länder. Drygt 4 av 10 svenskar är för EU-medlemskapet. Den ekonomiska krisen gör att många tappar förtroendet för EU.

Läs mer.

 

Kroatien ny medlem i EU

 

Den 1 juli 2013 blev Kroatien medlem i EU efter ungefär ett decennium av förhandlingar och politiskt arbete.

Läs mer.

 

Riksdagen kritiserar EU-regler om snus

 

EU-kommissionens förslag till nya regler för tobaksprodukter gäller även snus, men riksdagen menar att regleringen av snus är en nationell angelägenhet för Sverige.

Läs mer.

 

Rekordhög arbetslöshet i EU

 

Med drygt 26 miljoner arbetslösa i februari slås nya dystra rekord. På Cypern har arbetslösheten ökat med över 37 procent under det senaste året.

Läs mer.

 

Litauen är ordförande land i EU

 

Sedan 1 juli 2013 innehar Litauen ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Det är första gången ett land från Baltikum är ordförande i EU. Prioriterade områden under ordförandeskapet kommer att vara ekonomisk stabilitet, tillväxt och jobb, energifrågor samt frihandelsavtalet med EU:s strategiska partners USA, Kanada och Japan. För mer information klicka här eller här.

 

Att gå ur EU

 

Ett medlemsland kan frivilligt besluta att gå ut ur EU. Medlemslandet ska då ingå ett avtal om utträde med EU. Om det efter två år inte finns något avtal upphör ändå landets medlemskap i EU.

Läs mer.

 

Sveriges EU-avgift avgörs av landets inkomster

 

Sverige betalar cirka 30 miljarder kronor om året till EU:s budget och får tillbaka drygt 10-15 miljarder. Eftersom EU-avgiften är högre än återflödet får Sverige rabatt på avgiften.

Läs mer.

 

Sverige sämst pressfrihet i Norden

 

Pressfriheten i Finland är markant större än i Sverige, enligt Reportrar utan gränser. Minst pressfrihet i EU har Bulgarien, Grekland och Italien.

Läs mer.

 

EU and I

 

European University institute har skapat en ny hemsida inför Europaparlamentsvalet 2014. Den går ut på att besvara 30 stycken påståenden som t.ex. ”Statliga utgifter bör minskas för att möjliggöra skattesänkningar” genom fem olika svarsalternativ från ”håller med fullständigt” till ”håller inte alls med”. I slutet får du en partimatchning och kan se vilket/vilka parti(er) som har en liknande åsikt som dig. Hemsidan finns på alla medlemsländers språk.

 

Fokus Europa

 

I det senaste numret av Fokus Europa kan du läsa om bl.a. EU:s konsumentskydd.

Vill du veta mer om EU och EU länderna ?

Klicka på bilden !

Fråga om EU

Läs senaste nytt från

Kontakt

 

 

 

 

 

Besöksadress

Postadress

 

Kungsgatan 20

Box 62

Tel: +46 532 170 20

662 31 Åmål

662 22 Åmål

E-post: europadirekt@amal.se

Sidan är senast uppdaterad 2017-11-24 kl. 12:20